28-06-2022
Verantwoordelijkheid nemen hoort bij een toonaangevende datastad

In het Innovatie Kwartier Den Bosch werd Data Week NL officieel geopend in het bijzijn van staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Data Week NL is tot en met 2 juli hét uithangbord van 's-Hertogenbosch als toonaangevende datastad. Alweer voor de vijfde keer op rij. Van Huffelen ging in gesprek met gedeputeerde van Gruijthuijsen (provincie Noord-Brabant) en burgemeester Mikkers over het belang van data. Op landelijk-, provinciaal- en stadsniveau.

Data speelt een belangrijke rol bij het aanpakken van de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg, veiligheid en inclusie: digitaal vaardige burgers. Maar er is ook een andere kant. Wat zijn de risico’s? En hoe gaan we daar veilig en verantwoord mee om?

Kansen en risico’s

“Het gebruik van data biedt kansen. In Nederland hebben we een goede digitale infrastructuur, bedrijven die bezig zijn met data en een overheid die daar veel aandacht voor heeft,” aldus staatssecretaris van Huffelen. “Digitalisering helpt de overheid om mensen te helpen. Bijvoorbeeld door hen actiever erop te wijzen dat ze recht hebben op iets, zoals bijvoorbeeld zorgtoeslag. Maar er zijn ook risico’s die we aan willen pakken. Iedereen mag data verzamelen zolang mensen daar toestemming voor geven. Maar weten ze waar ze toestemming voor geven? Mensen geven op social media bijvoorbeeld allerlei informatie weg en je wilt voorkomen dat private partijen onbeperkt vertrouwelijke gegevens van mensen verzamelen. Hier zijn nog onvoldoende duidelijke regels voor.  Daarom zijn in de Europese Unie een aantal verordeningen opgesteld die onder meer risico’s op gebied van privacy en algoritmen aanpakken.”

Burgemeester Mikkers ziet dat wetgeving de technologische ontwikkeling volgt. “Wil je toonaangevend zijn als datastad, dan moet je je verantwoordelijkheid nemen. Ook als er nog geen regels zijn. We willen bedrijven een platform bieden om te experimenteren. Niet ongecontroleerd, als een soort wilde westen, maar juist binnen de principes die we vastgelegd hebben en waar we afspraken met elkaar over maken. Zo toetsen we de privacy van mensen bij elke dataoplossing. Of het nu gaat om het makkelijk vinden van een parkeerplek voor mindervaliden tot aan het meten van de drukte in de stad.”

Een leven lang leren

In de datamaatschappij hebben werknemers digitale vaardigheden nodig om hun werk te doen. Van Gruijthuijsen: “De economie draait goed en het behouden van talent is nodig om deze groei vast te houden. Daarom is JADS (Jheronimus Academy of Data Science) – waar talent wordt klaargestoomd voor de toekomst – voor ons belangrijk. Ook werken we met datacoaches om bedrijven te helpen datavaardig te worden en op een verantwoorde manier met data om te gaan. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Wil je datavaardig blijven dan is een leven lang leren belangrijk.”

Ervoor zorgen dat iedereen mee kan blijven doen in de digitale samenleving is een serieus thema. Dit begint al bij kinderen op de basisschool en het voortgezet onderwijs, en gaat ons hele leven door. Denk aan het geven van cursussen en het zorgen voor informatiepunten bij bibliotheken waar mensen terecht kunnen voor hulp. Tijdens Data Week NL nemen we de verantwoordelijke rol van overheidsorganisaties onder de loep. En laten we zien wat bedrijven en inwoners (kunnen) doen. 

Ervaren hoe leuk data kan zijn, kan ook op Data Zaterdag 2 juli. Een dag voor het hele gezin. Op verschillende plekken in de stad kunnen inwoners kennis maken met data. Iedereen kan zien wat data doet in het dagelijkse leven en ook zelf doen en ervaren!

Den Bosch zet haar ambities voor datastad van Nederland kracht bij met de realisatie van dit hoogwaardig ontwikkelgebied. 

Aanmelden voor nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Contact

Markt 1
521 JV 's-Hertogenbosch

073-615 51 55
info@ik-db.nl
www.ik-db.nl